Wecken, inmaken en fermenteren

Binnenkort op de pagina alles voor wecken, inmaken en fermenteren.
Wat is wecken?
Wecken is een conserveertechniek waarbij voedsel goed afgesloten in glazen potten wordt bewaard. Hierdoor blijft het langdurig houdbaar. Door het voedsel te koken verlaat de lucht de potten waardoor ze dus vacuüm trekken. Tussen de deksel en de pot plaats je een rubberen ring die ervoor zorgt dat de pot luchtdicht is. Als je het geweckte voedsel wil eten, gebruik je een weckklem die je tussen de pot en de deksel plaatst om de pot te openen.
Om groenten of fruit te wecken heb je een weckketel of grote pan nodig en natuurlijk weckpotten met rubberen ringen en klemmen. Daarnaast is een tang handig, om de hete potten veilig te kunnen vastpakken. Zorg ervoor dat de weckpotten helemaal schoon zijn, zo kunnen er geen bacteriën met het voedsel in aanraking komen en blijft je voedsel lang goed. Je kan de potten eenvoudig steriliseren door ze in kokend water onder te dompelen.

Wat is inmaken?
Naast wecken kan voedsel dus ook geconserveerd worden door het in te maken. Met inmaken wordt simpelweg bedoeld dat het voedsel in conserverende middelen wordt gelegd. Het meest voor de hand liggende middel is azijn. Deze techniek ken je vast wel, augurken worden bijvoorbeeld ingelegd in azijn. Maar ook suiker, alcohol en olie worden gebruikt om voedsel in te leggen. Door het inleggen van voedsel in zout, zuur, suiker, alcohol of olie wordt een milieu gecreëerd waar micro-organismen niet goed in kunnen leven.
Gebruik olie om voorbereide groenten en fruit te conserveren door ze in een pot te plaatsen, kruiden toe te voegen en ze volledig te bedekken met olijfolie. Ook vijgen in port, pruimen in rode wijn en sinaasappels in rum zijn heerlijke combinaties waarbij het fruit na een paar weken in het vocht een mooie, rijke en volle smaak krijgt.

Wat is fermenteren?
En tot slot de laatste conserveertechniek die de laatste jaren weer in populariteit toeneemt, is fermenteren. Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Klinkt misschien een beetje vies, maar veel producten die je dagelijks eet zijn gefermenteerd. Brood, boter en sojasaus zijn bijvoorbeeld producten die een resultaat zijn van fermentatie.
Als iets fermenteert, wordt de stof door bacteriën, schimmels en gisten (ook wel Effectieve Micro-organismen genoemd) omgezet in een ander voedingsmiddel. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij druiven wanneer je er wijn van maakt. De producten die het fermenteren weer op de kaart hebben gezet, zijn kombucha en kimchi. Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Dan kan je het beste beginnen met groenten fermenteren, dit gaat namelijk bijna altijd goed.
